top of page

 

 

 

Pollenallergi, overfølsomhed for pollen; den almindeligste form for allergi i Danmark, hvor mere end 15 % har allergiantistof (IgE) rettet mod pollen. Ikke alle disse personer har symptomer, men 10 % af befolkningen har årstidsbestemte næse- og/eller øjensymptomer, som kan skyldes pollenallergi.

Lidelsen er arvelig som andre allergiske sygdomme. Den ses hyppigst hos børn og yngre voksne, og det er oftest pollen fra græs og træer, der udløser symptomerne, men også allergi for pollen fra urter, navnlig gråbynke, forekommer jævnlig. Samme person kan have allergi over for flere pollentyper. Symptomerne udløses af histamin og andre stoffer, der frigøres fra mastceller.

 

Symptomer

Pollenallergi viser sig næsten altid som ret akutte anfald med løbende og tilstoppet næse samt kløe i næse og øjne med voldsomme nyseanfald. Dette betegnes høfeber, selvom det ikke altid er græspollen, der er den udløsende faktor, og der ikke er feber. Høfeber kan udvikle sig til astma.

 

Ca. 50 % af pollenallergikere har kløe i mund, gane og svælg efter indtagelse af visse typer af frugt og grøntsager, idet disse indeholder de samme allergener som pollen, fx nødder, kiwi, tomater og friske æbler ved træpollenallergi, ærter og bønner ved græspollenallergi og visse urter, selleri og krydderier ved urtepollenallergi. Mere alvorlige reaktioner er sjældne ved denne form for fødemiddelallergi, og de fleste patienter kan tåle disse fødevarer, når de har været opvarmet (kogt, bagt eller stegt).

Supplerende allergidiagnostik er sjældent nødvendig ved høfeber, hvis denne optræder flere år i træk, når pollentællingerne viser høje koncentrationer af en bestemt pollentype. Visse skimmelsvampe har dog tilsvarende sæsonsvingninger.

 

Behandling

Næse- og øjensymptomer kan behandles med antihistamin oftest i tabletform, med næsespray med binyrebarkhormon og/eller med hyposensibilisering, som er særlig effektiv ved pollenallergi. Den medicinske behandling virker bedst, hvis den benyttes forebyggende. Ved hjælp af pollenkalender og de daglige pollenvarslinger er det muligt at afgrænse behandlingsperioden.

Dagens pollental kan du finde ved at trykke her.

Pollen

Pollenkalende
bottom of page